2011-05-31  23:10:08

Stall 3 - Provridning

Efter att jag varit på Nygård åkte jag vidare för provridning av Zabina, ett litet fuxsto på 8 år. Väldigt grön för sin ålder, men likväl en trevlig häst att rida. Till en början höll hon på och testade mig ganska mycket, ville inte gå framåt osv. men hon var absolut inte omöjlig, ett typiskt fuxsto helt enkelt...

Efter ett tag blev hon dock mer framåt och började lyssna allt mer på mina hjälper, så då var hon riktigt trevlig att rida. Hade rätt lätt för att skjuta ut bogarna så det fick man jobba mycket på men i övrigt var hon trevlig och käck. Gick från att vara loj och att testa mig till att bli riktigt pigg, så då var hon riktigt trevlig att rida. Trots att hon inte var särskilt stor fanns det en hel del galopp i henne och hon kändes betydligt större att rida än vad hon var.

Inte i världens bästa kondis och ganska betesrund, men annars kändes allt bra så nu kommer jag att börja hjälpa till med henne några dagar i veckan. Har rätt fullt upp med hästar nu även om Niko och Trulle inte är kvar, så det är skönt att kunna fokusera på det...
2011-05-31  22:50:17

Stall 2 - Hoppträning

Efter ett pit stop hemma åkte jag vidare till nästa stall... Dags för hoppträning med Madamsing! Debut på gräsbanan för i år och även sen typ 2009 då jag inte tror att jag hoppade där en enda gång förra sommaren. Värmde upp lite lätt i alla tre gångarter, gjorde en del slutor, skänkelvikningar och mycket volter för att få henne att lossa. Hon är ju väldigt stel i sidorna så det får man alltid jobba mycket med, men i dag tycker jag ändå att det gick okej. Hon var lite seg, men i galoppen gick det att fräsa på bra på de stora ytorna.


Började att hoppa fram i trav över ett räcke med en hjälpbom framför, hoppade den 3-4 gånger och det gick bra varje gång då hon väntade väldigt bra. Kändes lite loj men det är nästan lika bra när man travhoppar henne. Avslutade med att komma en gång i galopp över ett räcke på kanske 1 m.

Gick över och hoppade en oxer med galoppbom framför, 2-3 gånger upp till 1 m ungefär. Det gick också bra även om vi kom lite tight sista gången, inte mycket men inte helt perfekt heller.


Hoppade pullvermangraven (som jag inte vet hur man stavar, haha...) åt båda håll, inget högt eller så och det gick jätteenkelt. Har varit med om allt för många hästar som får världens fat uppför men Madam tog det väldigt chill även om hon bjöd på, härligt!


Gick över till banken som vi hoppade åt alla möjliga håll, först red vi bara över den lilla delen som är kanske 40 cm, skönt att bara glida över.


Hoppade trappan alltså låga till höga, först studs och sedan ett galoppsprång. Gick lika bra där även om hon tappade bjudningen något, är van vid vilde Challe som i princip skenar över banken, haha...


Hoppade trappan åt andra hållet, gick lika bra där,  blev inte perfekt nerför men egentligen ingenting att klaga på. Tycker att det är mycket goare att hoppa åt det här hållet eftersom det är skönare att hoppa högre uppför än nerför.


Avslutade med att hoppa banken rakt över en sista gång, dvs. höga-höga och ett galoppsprång mellan. Kom lite stort uppför och egentligen ska man ju hellre lägga dem lite nära men hon är ju smidig som en katt så hon fixade det perfekt.


Gick över från banken till ett litet räcke med murdel under, bara för att hoppa över det innan banan eftersom att hästarna ju kan vara lite tittiga på det. Madam som är den typ mest otittiga hästen i universum flöt ju bara på jättebra, perfekt språng osv. Inget att klaga på!


Hoppade en liten vända, först över murdelen sedan över ett räke och till sist över en oxer. Madam har nån fixidé om att hon alltid måste skita under uppvärmingen men idag gjorde hon inte det så då stoppade hon efter(!) andra räcket och uträttade sina behöv, haha... Men det var väl lika bra för sen blev hon lite mer efter att ha varit lite loj. Bra språng och sådär i övrigt.


Avslutade med att hoppa en bana på 90-100 cm (det jag ska tävla i helgen) och heej vad det gick! Madam är, som Heidi säger, universums snällaste lilla häst. Hon bara fräser på och tycker att allt är skitkul, hoppar i ALLA lägen och är verkligen en sån häst som man får självförtroende att rida. Perfekt för mig efter ett år med Kiara som inte ger någonting gratis med andra ord....

Nåväl, startade med de här tre hindren som vi hoppade innan fast åt andra hållet, här hade hon betydligt mer fart och tryckte verkligen av i sprången. Red ner i graven och sedan hoppade man ett räcke på långsidan, hade lite problem med galoppen i anridningen men löste det relativt fort. Sedan över banken som vi denna gång kom perfekt på och sedan en hyfsat skarp sväng på ett räcke för att sedan rida ner i graven och avlsuta över oxern på långsidan.

Detta var i princip första gången jag hoppade en tävlingsmässig bana på henne och ni skulle bara ana hur go hon är... Man bara hänger med och kan fokusera helt på sin ridning, får ta någon check ibland eftersom att hon smygökar lite. Man ser distanserna väldigt bra på henne och hon gör verkligen sitt jobb... Nej, jag är supernöjd med dagens träning!
2011-05-31  22:09:50

Stall 1 - Näst sista dagen tillsammans


Startade min hästdag med att åka ut till Trulle och bara vara med honom. Ryktade i nästan två timmar, klippte manen, svansen osv. Bara myste. Han själv var verkligen mysig i dag, han brukar annars ha svårt att stå still men i dag stod han bara och njöt.

Det är verkligen som man säger att "man inser inte hur mycket man älskar någon förrän man ska skiljas åt". Jag har aldrig riktigt sett Trulle som en av de där hästarna som jag verkligen älskar, jag har aldrig sagt att jag älskar honom men det gör jag. Han är en sådan underbar ponny och individ och jag kommer aldrig att glömma honom.

Vi delar så otroligt många minnen tillsammans, trots att vi bara fick lite drygt ett år med varandra. Alla galna uteritter, hoppträningar där han överraskat oss alla, gånger då ahn hoppat ut ur paddocken och hagen. Trulle har aldrig gett oss en lugn stund men ärligt talat kan jag inte klaga, för han har gett oss så otroligt mycket glädje också.

Älskade lilla skrutten. Allt det här känns bara så fel men det går helt enkelt inte att vänta längre. Han har varit halt i månader och slagit upp skadan gång på gång. Det som vi bara trodde var en liten vrickning... Visst skulle han kunna gå som promenad-/sällskapshäst men han skulle vantrivas med det livet. Jag har aldrig stött på en häst med den här energin och han skulle aldrig nöja sig med att bara luffa runt... Så hur hemskt det än känns var det här beslutet det enda rätta.
2011-05-31  21:32:02

GAH...

Det tar ett tag för mig att komma över alla mina dåliga prestationer.
Jag ältar gärna och det är inte så bra. Jag blir då helt deppig och tror inte på själv.
Jag vill ge upp och allt känns hopplöst.
Men vad kan begära av en häst som är regelbundet hoppad sen enbart 4 månader tillbaka?

Men nu jävlar ska allt det negativa bort!
För jag vet att jag inte kommer ge upp helt ändå, det har jag aldrig gjort.
Eftersom det är detta jag vill, jag vill göra Appe till en tävlingshäst och det tar tid.
Och tänk sen när vi kanske hoppar runt våran första felfria tävling,
då är det jag och ingen annan som gjort allt det jobbet.
Då kan jag ta åt mig äran, och veta att vi lyckats.

Så ska det bli!

Inga mer negativa tankar!!! Aldrig!!!

Det är lätt att lägga fokus på det dåliga, som idag... Jag har ju faktiskt bara berättat när han stanna osv, men jag nämnde aldrig att vi travhoppade på ett räcke upp till 90 cm och sen galopphoppade det på 1 m?
Sånt ska jag lägga fokus på, det som faktiskt gick bra!

Appe och jag kan bli bra, eller hur? :D

 

Förlåt om jag velar och gör ovärda inlägg, men jag behöver skriva av mig om detta!
Så får ni säga till om jag är för negativ igen!

2011-05-31  19:54:38

Hästen för mig, jag för hästen.

Med Madam var det någon enstaka träning som gick bra. Annars gick det alltid jättebra, superbra osv.

Med Appe får jag vara nöjd om det någon enstaka gång går dåligt, resten av gångerna går jättedåligt, superdåligt... Hehe...

Önskar att jag kunde ha två hästar...

Jag behöver Madam för att bara få hoppa med bra känsla (för någon sån kan inte Appe dela med sig av). Och liksom känna att jag kan och att allt är enkelt, med henne är det en dans på rosor. Hon vill och hon kan. Att man lyckas.
I detta fallet behöver jag henne, för man misslyckas inte. Det blir bara bra, bra och bra.

Och sen hoppa Appe för att få den där utmaningen jag vill ha... Och liksom göra honom bra, och kämpa!
Men utmaning och misslyckande gång efter gång, stjälper mer än det hjälper mig om jag ska vara ärlig.
I detta fallet är det Appe som behöver mig. Och det blir misslyckanden, det blir fel... Det går inte jättebra.
Han har inte alltid den egna viljan utan jag får hela tiden stötta honom och hjälpa till.

Madam och Appe väger verkligen upp varandra. Jag behöver Madam, Appe behöver mig.

Ska köpa dom när jag får råd, hehe.
Så rider man först Appe och ba, nee fan va dålig jag är...
Sen rider man Madam, och då är man bra igen!
Perfekt balans!

Vad föredrar/har ni? Utmaningar eller enkla hästar?

Jag är själv lite kluven! Jag har alltid gillat utmaningar, men jag blir lätt väldigt nere och känner mig dålig när det går dåligt, vilket det lätt gör med lite konstiga hästar.

 

Samtidigt som jag inte gillade att sitta på en enkel häst och "åka" med och höra "bra" hela tiden. Det kan ju vara skönt ibland, men jag bytte ju trots allt bort Madam, så det ligger väl något i det!

 

Fast jag trodde inte Appe skulle vara såhär jobbig, jag trodde bara det skulle vara att "hoppa in" honom sen var det klart, haha!
Men eftersom att jag skrev detta inlägget, så är det just idag en dag som jag gärna haft Madam, som jag kan lita på och veta att hon löser allt!

 

Livet är fullt av val och jag gjorde mitt, ibland ångrar jag det, oftast inte.
Jag tror på Appe, jag tror på oss. Så vänta ni bara, en vacker dag så kommer även vi att lyckas ;)

2011-05-31  19:48:25

Invigde gräsbanan på riktigt idag!

Idag bar vi ut hinder på gräsbanan och hade hoppträningen där!
Gick som vanligt, haha!

Bra så länge det håller sig på 80 cm eller lägre, annars vill han inte. Dumme häst...
Men vi fortsätter kämpa! Detta var sista träningen för terminen,
men det blir nog lite extra-träningar under sommaren skulle jag tro. Det behövs!

Idag var jag på lite "ge upp snabbt humör" och det är ju inte så bra när man sitter på världens mest korkade häst...
Är typ död efter dom första 10 min av ridpasset varenda gång haha!

En fråga till Appe... Det måste väl ändå vara mycket skönare att hoppa över hindret än att slå i huvudet i hinderstödet varje gång du ska hoppa förbi hindret..?

Hoppade en bana på 70-80 cm kanske, det gick ju ganska bra själva banan trots den dåliga framhoppningen som var bra från början. Sen avslutade vi med terräng.. Vilket både jag och Appe uppskattade mer än att hoppa tråkiga hinder.. Jag kommer ju sluta som skogsryttare om inte Appe skärper sig snart... Haha!
Dumma bästa lilla bebishästen.

Men jag är inte arg på honom (bara lite för hans lathet, när det gäller att vilja hjälpa till lite).
Bara arg på mig (den som bestämmer över mig, gud, jesus?) för att det aldrig får går bra för mig!Bästisar

2011-05-31  18:00:00

And the winner is...


Olivia Sandelin! Ett jättegrattis till dig som får ett brunt swarovskiskärp på posten. Och till alla er andra... Bättre lycka nästa gång, förhoppningsvis kommer det upp en ny tävling inom de närmsta dagarna. Är det någonting speciellt ni skulle vilja tävla om? (Tänk realistiskt, vi kan tyvärr inte lotta ut hästar och hästlastbilar ;-)
2011-05-31  15:47:19

Stamtavlor

Någonting jag alltid intresserat mig för är stamtavlor, hingstar, stolinjer och så vidare, jag tycker verkligen att det är superintressant. Någon mer som är intresserad av just det? Tycker att det är jättetrist att både Challe och Kiara har okända stamtavlor, är så himla mycket roligare om man vet vad hästen härstammar från. Förutom dessa två så har jag haft "tur" och mest haft att göra med välstammade hästar.

Min favorithingst sedan något år tillbaka är Ustinov (e. Libero H - Nimmerdor - Marco Polo), som jag tycker är en helt fantastiskt fin hingst. Annars måste jag ju säga att jag ofta fastnar för Cardentoavkommor men också Robin Z (Mynta och Butterfly Flip är två av mina absoluta elithästar genom tiderna och sen hade jag ju min lilla Miranda också). Tycker även mycket om Stakkato och nu, efter att jag fick den äran att spendera tid med en av hans avkommor - Couleur Rubin.

På ponnysidan är jag löjligt förtjust i Dexter Leam Pondi, Connemaror är ju lite av en favoritras för mig och framförallt dessa franska är någonting jag fastnat för. Kantjes Umberto är en annan hingst som jag tycker är väldigt fin, har dock ingen större koll på hans avkommor.

2011-05-31  15:15:03

This or that?

Ska ju tävla på söndag och har på ett ungefär bestämt mig för hur vi ska se ut (slänger upp en outfit under veckan), men det är ett par punkter som jag fortfarande funderar över, så ni läsare får jättegärna hjälpa mig att bestämma!


Har lite svårt att bestämma mig över hjälmvalet då jag egentligen tycker att JW'n är snyggare men samtidigt ska det tydligen bli väldigt varmt + att GPA'n är flashigare. Vilken skulle ni ha valt?


Den andra saken som jag funderar över är vilket pannband jag ska ha av ovanstående, kommer att ha ett grönt Anna Scarpati med silvrig kant i ena klassen och ett blått med orange kant i andra, hur skulle ni ha matchat det? Har även ett rosa att välja på, men det skulle nog inte matcha fullt så bra...

PS. Har ni sett den lilla uppdateringen i headern? Om inte... Klicka F5!

2011-05-31  12:47:53

Tävlingen

I dag kommer jag - finally - att presentera vinnaren av skärpet, det blev ju inte av när jag hade bloggpaus, men i kväll gäller det alltså... Är ni taggade?
2011-05-31  12:00:00

Bilder från clear rounden... Del 2.

Även dessa bilder är tagna av Emmy på ponnyysidan.devote.se!


Visst är han fin lille bebben?
I mina ögon är han finast i världen.

2011-05-31  00:00:00

Vilken var månadens outfit?

Rösta på DIN favoritoutfit och vinn en länkning i vår menyrad under en veckas tid!
Vi lottar vinnaren på söndag! :-)

2011-05-30  22:51:30

En liiiten hiss

Till Alingsås Ryttarsällskaps hinderpark. Så det är bara komma och tävla hos oss! Så får ni se den, och mig! :D
Roligt va?

http://www.alingsasryttarsallskap.nu/html/Sektionerna/Gemensamt/Hinderpark%20mars%202006.htm
+ Masssssa blommor och pynt.

För det är ju mycket roligare att tävla när det är fina hinder, massa blommor och så.. Eller hur?2011-05-30  22:17:08

By request: En lite flashigare dressyroutfit


Pannband Browbands of Distinction Hjälm GPA Kavaj GPA Träns Claridge House
Hårrosett Equi Design Stövlar De Niro Stygbyglar Freejump System Schabrak Eskadron

Eleonors önskan fixade jag ihop en lite mer utstickande dressyroutfit, för hur tråkigt är det inte med allt detta svart, svart, svart och vitt, vitt, vitt på landets dressyrbanor? Visst är det otroligt stilrent och nej, jag tycker inte att det ser bra ut att komma med ex. röda stövlar och skrikigt schabrak i dressyren, men lite kan man väl få variera i alla fall?

Eleonor funderade över om hurvida Antareshjälmen skulle funka, men då jag är en stor motståndare till Antareshjälmarna så valde jag att ha med en GPA i stället. De Nirostövlarna är jag helt såld på och att matcha svart och brunt är en annan favorit. La även in en hel del créme vilket jag tycker matchade fint. Lacktränset kommer visserligen från Hööks och hör inte till samma prisklass som övriga saker, men kan samtidigt vara något av det bästa Hööks gjort, så why not? :-)

2011-05-30  22:06:03

Bilder från clear rounden... Del 1.

Alla bilder är fotade av Emmy! Ponnyysidan.devote.se

2011-05-30  21:05:20

IIIH.

Jag fick min vilja igenom och idag hade vi terränghoppning!
Appe blev riktigt laddad så de va bara för mig att hålla i mig och styra typ.
Han fick verkligen ut galoppen, och jääävlar vilken galopp han har!

Först hoppade vi inne på gräsbanan. Ett litet vanligt hinder, räcke. Bank och pulvermangraven... Efter alla dessa år vet jag inte ens om det heter pulvermangrav... Pullermangrav..? Hahaha hjälp mig någon?
Han fatta direkt allting körde på i hans tempo, askuuul!

Sen gjorde vi en bana av det + att vi red ut från banan, galopperade upp till terrängbanan och hoppade ett lite större räcke till ett lite mindre. Sen ruuunt och ett litet räcke till en trippel. Sen in i skogen nerhopp till upphoppet och en hinder till.
Appe sprang hejvilt ut ur skogen och hoppade över en lite uppförsbacke med massa rötter (inget hinder alltså) och sen for han ut i 100 km/tim ner för hela galoppbanan innan jag fick stopp! Men faaan va roligt vi hade!! Båda två!

När Appe är redo,
kanske efter sommaren eller nästa sommar så är jag sjukt sugen på att ta fälttävlanskortet!!!
IIIIHHHH.... Jag ääälskar den galoppen man får upp när man hoppar terräng, Appe får upp världens tempo och verkligen galopperar på... Jag älskar fart!

2011-05-30  16:51:50

TL

Det blir ingen dressyrträning för mig och Madamsing i dag, varför? Räcker det med att jag säger att Åbybesöket inte gick så bra, att det gick som väntat? På onsdag är det hej då. För alltid.
2011-05-30  15:00:40

By request: Grönt är skönt


Pannband Swarovski Hjälm Charles Owen Chaps Dyón Schabrak Scapa
Benskydd Lamicell Piké Joules Benlindor Eskadron Spö Horze Ridbyxor Animo

Både Martina och Adina önskade en ljusgrön outfit, så jag knåpade ihop den här. Grönt är ju väldigt populärt att matcha med brunt och då det är en matchning jag själv tycker om fick det bli just så. Är djupt förälskad i byxorna och även pikén är något jag verkligen fastnat för. Brunt och ljusgrönt är både stilrent och fräscht och kan absolut bäras av de flesta.
2011-05-30  13:50:04

Back in business

Nu är jag hemma från bästa Karlstad och redo för att börja skriva här igen, hoppas att ni har saknat mig! Har två outfits kvar att göra så är det någon särskild (färg, märke, butik osv.) ni önskar är det bara att skicka iväg en kommentar. De som står på kö just nu är ljusgrön samt en flashig dressyroutfit.

På hästfronten har det av förståeliga skäl inte hänt så mycket. Jag ringde på en häst i helgen och den ska jag åka och provrida på tisdag. Mer än så får ni inte veta just nu, hehe. Hann med att rida Trulle i går när jag kom hem, känns hemskt att det kan ha varit sista gången... Han var extremt pigg men kändes inte riktigt fräsch, så ärligt talat vågar jag inte hoppas allt för mycket. Han ska nämligen på återbesök till Åby i dag och har han slagit upp skadan en tredje gång finns det nog inte mycket att göra. Jag orkar inte det här just nu...

Mådde jättedåligt i går över en sak och mår lika dåligt i dag, enda ljuspunkten var när jag tog en promenad med finaste lilla Pottan. Den ponnyn alltså... Hade jag varit yngre hade jag absolut köpt honom, för han kommer att gå långt + att han har en helt underbar personlighet.

Nåja... Så här ser min hästvecka ut:

2011-05-29  15:39:45

Löshoppning.

Här är en liiiten film när Appe hoppar. Dock bara ett skutt, och det är alla ridskolehästarna, men vill ni se Appe så kolla 1.15!

http://www.youtube.com/watch?v=5b90iAlrLc4


2011-05-27  22:37:46

Ridbyxor utan kardborre

 

Måste hissa detta! Just nu vet jag bara Animo och Equiline som har såhär, jag har såna därifrån.
För hur jobbigt är det inte med kardborre? Det öppnar sig, skaver och är bara jobbigt.

Dessa brallorna är bara att dra på så är det klart! Inget att fippla med haha!

STOOOR HISS från min sida :)

2011-05-27  22:22:02

Appen.

Det blev hoppning på Appe idag ändå!
En liten 70 cm clear round fick vi hoppa, och vi blev felfria!
Han tyckte det var roligt och bjöd bra, och jag insåg att vi gått alldeles för snabbt fram...
Detta är vad han är kapabel att hoppa för tillfället (både fysiskt och psykiskt), så vi får ta det lungare.
80 cm clear rounder blir det nog ett tag framöver!
Men för honom gör jag allt. Behöver han ta det lugnare så gör vi det, allt för lilla Appen!!

Sen lite grillning och massor med prat. Roooligt!

Jag vet att det var några som fotade idag faktiskt, får jag bilder? :D Haha!
Elisa, Emmy, Elsa, nååågon???
Ni kanske inte läääser denna bloggen men jag läser era iaf! haha!

2011-05-27  00:44:07

Svårt att sova? Jaaaa...

Och bara för det så gör jag ett trevligt, ohästigt inlägg!

Jag tänkte presentera min katt Homer, hahaha!

Fina lilla (stora) Homer.

Skönt.

Ännu skönare?

Såhär sitter man gärna i mattes famn så att hon inte kan hålla på med datorn...

 

Homer är mästare på att vara jobbig och ivägen. Han gapar högt och tydligt på morgonen när mammam gått till jobbet, så att jag inte kan sova.
Han river ner blommor och gardiner. Han stökar runt i mitt rum, och fäller hår. Ligger gärna på mina kläder, ridsaker, tar upp hela min säng och han öppnar garderoben hela tiden och går in där. Och han kraffsar på dörren när jag sover.
Hahaha mycket positivt!!
En gång rymde han och kom inte tillbaka på två dagar, då grät jag haha! Så jag tycker ju om honom även fast det inte alltid märks.

 

När vi ändå är i farten så kan jag presentera Jonas också! Haha, mitt andra djur...
(Han beter sig som ett djur, lika stökig.) Min pojkvän för er som inte vet det... Så ni förstååår.

Han gillar att fiska (hata)...

Han ser snäll ut iaf.Söt.

Och spela gitarr gillar han också...

Och lilla Heidi...

Och jaaag då... Vad gillar jag?
Att ta egobilder kanske?

 

Förlåt om jag tråkar ut er med icke hästläsning på en hästblogg, men ni överlever?

2011-05-27  00:12:02

Outfitzzz till klubbhoppning.

Fantomen.

Jag.

2011-05-26  23:07:37

Klubbtävling!

Imorgon har Alingsås en klubbtävling i hoppning! Och jag tänkte faktiskt ställa upp!
(Jag brukar inte det för jag gillar inte att förlora på klubbtävlingar, om jag nu skulle göra det, hahahah!)

Och det fanns två hästar kvar att välja på... Madam och Fantomen.
Madam tänker ni! Men så fel ni har!
Jag tänkte Fantomen! (Varför göra det lätt för sig?)

Har hoppat honom en gång innan, typ 60 cm haha!
Så det blir en överraskning hur det går!
Inte helt säkert att jag är med, men jag är nääästan 100 % säker.

Fantomen är iaf en stor, svart, smal häst!

Skulle ju gärna tagit Appe men han var redan upptagen till skol-dm! Det suuuger ju med ridskola ibland, när hästen man vill ha är upptagen! Hahaha...

2011-05-26  19:46:23

Kiara


Är nyss hemkommen från stallet, har ridit sötaste och bästa lilla Kiwisen för första gången sedan hennes skada. Detta var andra gången hon gick ett helt ridpass så vi tog det väldigt lugnt, hon var fruktansvärt stel så jag jobabde mest med att få henne att lossa i bogarna där hon just nu är helt omöjlig. Jobbade mycket öppnor och små volter, egentligen allt som får henne att flytta bogarna och korsa benen. Mot slutet släppte hon faktiskt igenom något så man får väl vara nöjd med det lilla antar jag. Jag var i alla fall glad över att sitta på hennes rygg igen :-)

Efter att jag ridit hängde jag lite med Heddan som kommit upp till stallet, kollade clirren och bara chillade... Såg bland annat världens sötaste shettisekipage och träffade även Klara som var där, det var inte igår om man säger så!
2011-05-25  19:28:52

By request: Sanna & Freddan


Hjälm Antares Kavaj GPA Handskar Roeckl Stövlar Tretorn
Schabrak Scapa Pannband Swarovski Stigbyglar Soft Up Benskydd John Whitaker

Som ni vet så är ju jag inget jättefan av "övermatchning" även om det kan vara helt okej med en rätt diskret färg som till exempel marinblått. Sanna föreslog det här röda Scapaschabraket till outfiten och då ahde det ju lätt kunnat bli genomgående rött, emn här valde jag i stället att matcha ryttaren i blått och hästen i rött, ganska snyggt va? Tror att Freddan skulle passa alldeles utmärkt i rött, Heidi har ju tävlat med röd outfit på Herkules (bild) och det passade honom jättebra.

Sanna har ju redan en blå outfit till sig själv och jag tycker att det var så fint att min outfit till henne också får gå i blått. Är egentligen inget fan av Antareshjälmarna men den här tycker jag ändå var okej. Älskar även stigbyglarna som är en limited edition från Freejump System.
2011-05-25  16:57:08

Att förlora en vän

I dag åkte Niko. Ni kanske har sett att jag varit lite deppig på min andra blogg det senaste, men jag har inte riktigt sagt varför. Nu vet ni. Jag har helt enkelt inte velat erkänna det för mig själv, inte velat sluta tro. Nu är det så definitivt slut. Det är hemsk. Min värld har rasat samman. Igen.

Detta är femte gången på blott 2 år, 6 månader, 1 vecka och 6 dagar som jag förlorar en häst som stått mig otroligt nära. Först var det Nisse i november 2008, sedan Evelyn månaden därpå. I februari 2010 förlorade jag Lady och i april samma år var det Mirandas tur. Nu är det alltså Niko som jag förlorat.

Den enda häst som jag verkligen älskat och inte förlorat är egentligen Challe. Han finns fortfarande kvar, även om jag inte ridit honom sedan i december. Kiara får man väl egentligen räkna dit också, men samtidigt har jag inte vågat fästa mig så vid henne av just den här anledningen; av rädsla att förlora henne. Detsamma gäller Trulle. Trulle som jag antagligen kommer att förlora om hans skada inte ger med sig.

I dag åkte alltså Niko. Det är bara timmar sedan jag kramade om honom för sista gången. Bara timmar sedan jag lät mina tårar droppa i hans gyllene man. Nu får jag aldrig uppleva det igen. Aldrig sitta i hans mörkbruna Passiersadel igen, i alla fall inte med honom under mig. Aldrig muta honom med sockerbitar för att kunna peta in bettet i hans mun. Aldrig höra hans gälla gnägg möta mig i stallet. Aldrig. Aldrig. Aldrig. Det är en väldigt lång tid.

Vi hann uppleva väldigt mycket på en kort tid, jag och Niko. Han hann bli en av mina allra bästa vänner och att skiljas från honom... Det är en smärta som jag inte kan klä i ord. Min fina pojke, min älskade Niko. Jag kommer aldrig att glömma dig.

These wounds won't seem to heal
This pain is just too real
There's just too much that time cannot erase

2011-05-24  23:50:26

Sjukt snygg färg!


Tycker att den här hästen har en helt otroligt fin färg, har nog bara sett tre hästar med den här färgen och det är då den här araben, en islänning i ett stall där jag red när jag var liten och Skorpans häst i Bröderna Lejonhjärta. Någon som sett den på nån annan häst? Vore fräckt att se det på en "vanlig ridhäst/-ponny". Och vad heter färgen? Det är ju en mörk fux, men har den någon speciell benämning?
2011-05-24  23:31:23

Ridpass - Arbetet.

Skrev ju om framridning för ett tag sen, och sen kom jag inte på något att kalla det som inte är framridning haha! Arbetet kallar jag det nu då...

Jag är ett stort fan av öppnor och slutor iställer för skänkelvikningar. Då jag hört att skänkelvikningar inte är bra för benen på hästen för det vinklas fel i stegen. Dock är skänkelvikningar mer lösgörande än öppna och sluta och därför gör jag det ändå ibland.
Öppna och sluta på rakt spår och på volt. Sen även förvänd öppna och sluta på volt är hur bra som helst! Förvänd sluta på volt är något jag ofta, ofta, ofta gör och det blir alltid bra resultat.

Jag jobbar mycket med att kunna reglera steglängden. Takt och tempo. Det är väldigt bra att kunna rida i alla möjliga olika takter och tempo. Länga, korta, öka, minska.

Skänkelvikning  gör jag oftast på öppna delen av volten.
Och massor med volter jobbar jag.
Mussepigg-övningen om ni har hört den.

Man kan göra på många olika sätt. Antingen bara trava igenom den som vanligt i båda varven, det blir mycket omställningar och volter. Men jag brukar piffa upp den med något. Som tex. Galopp ut i småvolterna. Eller kanske en halt eller övergång i omställningarna. Eller kanske någon skola i dom mindre volterna? Det finns massor av olika sätt att använda den på!
Bara så att alla fattar: Rider man i höger varv på den stora tex. så blir det ju vänstervarv i dom små volterna och tvärtom.

Jag försöker alltid få hästen att trampa på med bakbenen och inte hänga i tyglen (vilket många okänsliga ridskolehästar gärna gör). Har man en hängig häst så brukar jag nästan tänka passage eller piaff, med massa drivning och få upp hästen verkligen på bakbenen och så får man väl dra upp den lite, och sen när man lättar ska den bära sig själv och inte hänga, kan vara jobbigt, men det går om man verkligen försöker, sen får man väl hålla på ett tag lite till och från, man ska ju inte sitta och göra samma sak för länge heller om det inte funkar, utan gör något annat och börja om sen!

Fram och bakdelsvändningar är bra att jobba med.
Och även förvänd galopp som är stärkande.

Jag kommer nog göra något "ridpass-inlägg" mer. Med hur jag avslutar ett ridpass och ett med enkla hoppövningar om det kan vara intressant.

Får inte glömma att göra "alla mina..." inlägg också!

2011-05-24  16:05:55

Pu & Zivaldi


Hjälm John Whitaker Kavaj Kingsland Benskydd John Whitaker
Stigbyglar JER Spö Little Shop of Horses Handskar John Whitaker
Schabrak & Luva Christina Sport Pannband Christina Sport Stövlar De Niro

Pu kommenterade och bad om en tävlingsoutfit till sig och hennes fux Zivaldi där JW-hjälmen och Kingslandkavajen skulle finnas med och helst skulle inte schabraket vara ett JW Union. Zivaldi har brun utrustning och då tänkte jag att JW's läderskydd skulle passa fint. I övrigt så är det ju alltid läckert med röda detaljer och De Nirostövlarna är jag helt kär i, det är otroligt snyggt med lackdetaljer! I övrigt är det mycket svart på ryttaren och blått på hästen, fuxar passar ju inte i vad som helst men blått klär ju alla färger.
2011-05-24  15:06:13

Born this way

2011-05-24  13:35:10

Mathilda & Spirit


Pannband Swarovski Stigbyglar Freejump System Hjälm Samshield
Stövlar Parlanti Benskydd Veredus Schabrak Anna Scarpati

Mathilda bad mig göra en outfit åt hennes fina Spirit, hennes önskemål var en stilren outfit som ändå stack ut och det resulterade i en outfit med svart bas och röda detaljer. Det som är bra emd skimlar är ju att de passar i så gott som allt, tänkte först matcha vinröda detaljer på en beige bas men ljusa basfärger är nog det enda som tenderar att bli lite trist på ljus hästar så i stället körde jag på en riktigt mörk basfärg. Rött är ju dessutom något av det snyggaste man kan ha på en skimmel har jag lärt mig efter otaliga år som skimmelryttare.
2011-05-23  23:05:13

Bra kvalitet...


Köpte ju tre par Animobyxor på GHS, alla tre med ett nypris på mellan 2 300-2 600 kr. Har inte hunnit använda de vita än och de blå respektiva bruna har jag kanske använt fem gånger var och nu har de bruna spruckit i grenen... Dock har ju Animo dubbelt tyg just där, så det är bara det inre tyget som gått sönder, alltid nåt...

Som tur är så har jag för en gångs skull sparat kvittot, så jag får väl skicka tillbaka dem helt enkelt. Vet inte hur kvaliteten är på de blå och vita (de är av samma modell och de bruna är lite äldre tror jag) men förhoppningsvis är den bättre, för ridbyxor som kostar så mycket borde verkligen hålla betydligt bättre.

Som tur är så är de ju otroligt sköna och snygga, så det ska ju Animo ha mycket cred för. Sen vet jag inte om det är så här för alla, mina byxor/leggings/jeans/whatever har alltid haft en egenthet att spricka just i grenen, men efter fem gånger... Inte okej!
2011-05-23  21:58:02

Hoppeträning

I dag var det dags för hoppträning igen och det gick väldigt bra, är verkligen superdupernöjd! Värmde upp lite lätt i alla tre gångarter, först i trav med ökningar, öppnor och serpentinbågar. Hon ville inte riktigt släppa igenom men till slut gick hon bra på böjt spår, i ökningarna tappade hon formen lite. I galoppen var hon helt okej, den är ju väldigt stötig så det är inte allt för lätt att sitta och verkligen inverka. Men, men, man får göra det bästa av saken...

Hoppade fram i trav över ett litet räcke, två gånger på en lite lägre höjd och sedan en gång på ett par hål upp. Första gången var klockren, de andra två var hon lite pigg och fattade galopp tidigt, men jag han bryta av henne innan hindret, så även de sprången var bra!
Gick över i andra varvet och galopphoppade ett räcke, tror att vi hoppade det två gånger. Första gången gick super, andra kom vi lite nära, inte för nära men i närmsta laget. Känner ju henne inte helt än och hon är ju väldigt olika de hästar som jag ridit tidigare - hittar inte riktigt distanserna alla gånger. Men det går bättre och bättre för varje gång, hon är faktiskt väldigt enkel!
Hoppade en lydnadsövning på långsidan, bom - tre språng - räcke - tre språng - bom, ett par gånger åt varje håll. Var lite kort ut, men tog man bara en check i språnget så gick det bra!
Sista övningen var en trestuds på långsidan och sedan fem språng fram till en kryssoxer. Perfekt distans, bara att rulla på. Gjorde den 2-3 gånger och det gick lika bra varje gång, landade i fel galopp efter oxern och jag har en ovana att jag tittar ner för att se om det är rätt galopp även om jag känner vilken galopp hon har, så det är något jag måste jobba på.

Avslutade med en liten bana, först trestudsen - räcket, in på diagonalen och en lite kortare distans till det blå räcket, efter det långsidan med bom-räcke-bom och sedan lång distans på det rödvita räcket. Hela banan gick väldigt bra, hon ökade lite hela banan så ut ur den andra serien blev det lite lugnt och hon satte inte alla hovar på rätt sida bommen, men ananrs var det riktigt bra! Hoppade banan på 80 cm, hon har gått väldigt mycket så det är lika bra att ta det lugnt. Det är ju inte direkt höjden som är hennes problem, eller ja... Den hästen har inga problem! Haha, skulle väl vara galoppen då. Hon blir väldigt studsig i svängarna efter att hon ökat i väg lite, så då är hon svår att sitta på, men annars så!

2011-05-23  21:19:20

Hoppträning med ett arabiskt fullblod...

Ja, ni läste rätt.
Jag bönade till gud om att få en enkel och ganska samarbetsvillig häst, men tydligen har jag varit stygg, för som straff av gud fick jag det arabiska fullblodet Jambo. Och nej, han är ingen lätt häst att hoppa med.

Jambo: Han är väldigt skön att rida i dressyren iaf trots att han är seg och hatar när man rider med sporrar. Han kickade mot skänkeln några gånger, men sen gick han fram ärligt till handen och då släppte det.
Jag antar att Lovisa kommer göra en banskiss av det vi hoppade idag så jag hoppar över det!
Hoppningen gick över förväntan och vi kom faktiskt över en oxer på 80 cm! Det hör inte till Jambos vanliga rutiner. Och jag var inte arg på honom idag (den stilen har jag redan försökt, det slutade med att han inte ens gick över en bom... Jobbigt med hästar som blir arga tillbaks och sen bara "stänger av") utan red och efter varje hinder massa beröm och hela tiden positiv och smackade lite uppmuntrande innan hindrena istället för att verka arg. Funkade mycket bättre! Haha. Här är en bild på honom!


Pablo: Han fick trava lite på parkeringen idag, på lite hårdare underlag. Och lite i paddocken också. Sen galopperade vi runt galoppbanan. Han var mycket mer fram idag redan från början och kändes riktigt fräsch!
Så det var riktigt roligt att rida honom! Han har ju vart väldigt loj och nästan känts halt, men nu när han gick fram så bra med egen bjudning kändas han väldigt bra! Mjuk och fin också.

2011-05-23  17:06:48

By request


Pannband Swarovski Benskydd Veredus Kavaj Kingsland
Schabrak John Whitaker Boots Catago Hjälm GPA Stövlar Tretorn

Anna önskade en blå & silvrig outfit där de marinblå Tretornstövlarna fanns med och då framför allt blå är en vanlig färg inom ridsporten blev det en rätt enkel outfit att göra. Även silver är ju vanligt, särskilt då detaljmässigt. Tycker att denna outfit blev helt okej, tycker att blått passar så gott som alla ekipage så det är en väldigt "säker" färg att matcha med.
2011-05-23  15:55:47

Stall ett & stall två

I dag visade det sig att vi var lediga från skolan (skönt, dock tråkigt att jag inte visste om det så att jag var där ändå) så jag begav mig ut till stallet efter att ha sovit en liten stund. Red Niko, Millsan och Rosie samt pysslade lite med Pottan. Det är så kul med honom, för han blir verkligen lycklig när man vill vara social med honom, haha. Precis som Niko med andra ord, Millsan och Tulle är bara sura...

Niko: Bestämde mig för att rida ut på honom och galoppera, är ju inget jättefan av att rida ut (tycker att det är kul, men har ridit för många stolliga hästar i skogen helt enkelt) och brukar ta det rätt lugnt men i dag fräste i på, det var uppskattat av oss båda! Han behöver ju verkligen mycket galoppjobb, så detta passade utmärkt.

Millsan: Hade ingen att rida ut med så jag red henne lite i paddocken (utan lina!) skrittade och travade lite och red lite volter m.m. Hon är faktiskt väldigt lydig med tanke på hur grön hon är, sen att hon ibland kan bita tag i bettet och göra lite som hon vill är en annan femma... Haha. Tips på bett som förhindrar detta för en helgrön treårig ponny? Rullbett kanske?

Rosie: Rosie är inte sedan tidigare presenterad i bloggen då jag inte ridit henne förut. Hon heter i alla fall Tulip Rose och är en 14-årigt sto. Hon är den enda inackorderingen i stallet och ägs av Maria, som jag ridit ut med en del. Hennes ägare hade hur som haver inte riktigt tid för henne så jag satt upp och red lite dressyr i stället. Jobbade mest lite lösgörande, mycket volter och så, hon är så himla välriden att hon var fin redan från början. En väldigt trevlig häst!

Nu ska jag hur som haver vidare till Nygård där det vankas hoppträning med Madam, mamma ska med så hon får filma, hoppas på att kunna slänga upp filmen här redan i kväll! Är supertaggad på träning i alla fall, mitt intresse för hästarna och ridningen har verkligen gått från nästan 0 till 10+ på mindre än en vecka, haha...
2011-05-23  12:51:16

Bästa lilla dumma stora Appe.

2011-05-23  11:52:20

Bus i hagen...


Locka på Knar...

Hon lyckades, och Coccos kom till mig utan att jag lockade...

Tvillingar...

Mira ville klia sig mot Coccos...

Men när han inte dög längre kom hon till mig och ville bli kliad!

2011-05-23  11:39:29

Dagen innan...

Blöta ner....
Byta sida...Duscha mera...På benen...Efter lite schampoo, sköljer vi av och sätter på pyjamas.Tråkigt tycker Appe...Sen skulle jag fixa broddhålen...Jättesynd om Appe som måste stå still så länge...Så vi gick ut och åt lite gräs innan det var natten för Appe...Då blev han nöjd igen!

2011-05-23  10:27:50

Tävlingsdebut på G


Malin & Madam

Snart är det dags för tävlingsdebut på Mamsing! Den 5 juni närmare bestämt, ska bli superkul att äntligen komma iväg och tävla lite, var ju ett tag sedan jag tävlade regelbundet om man säger så. Sista omgången av Gotacupen är det som gäller, känns som en bra start! Så nu är jag superdupertaggad, två veckor i förväg, haha...
2011-05-22  23:51:25

Rött är sött...

Kavaj Animo Schabrak John Whitaker Hjälm Samshield Pannband Swarovski Stövlar Tretorn

Heidis begäran (ja, du önskade faktiskt det innan min paus...) ordnade jag en helröd outfit, även om jag tycker att det blir "too much" att bara matcha i en färg, framför allt då om man låter det gå till överdrift med benskydd, boots, träns, hjälm, stövlar, ja, you name it i samma färg. Matchar man däremot lite lagom med till exempel sakerna ovan + vita ridbyxor, svarta handskar, svarta skydd osv, då kan det bli riktigt fräscht!
2011-05-22  19:47:02

Heidi & Appe

2011-05-22  17:56:23

Tävlingen!

Lilla lilla Appe.
Han är så skör mentalt. Han klarar inte att riva eller komma fel på ett hinder. För då vill han inte hoppa mer sen. Han har lite för stor kropp för sig själv, och har inte växt i sin kropp än. Och han har inte styrkan att hoppa nära eller långt ifrån och därför blir det konstiga språng, och det sätter sig mentalt i honom och därför hoppar han inte nästa hinder även om han kommer rätt. Det är inte lätt med hästar som är så känsliga mentalt... Och inte styrkan eller än.

Tävlingen gick bajs.

Han är världens snällaste häst att ha med sig på tävling, och till och med min pappa blev lite förtjust i honom. Han sa "Åh, vilken snäll häst"... Haha! När jag skulle brodda ur, så stog han och gosa med Appe, och dom lutade huvudena mot varandra hahaha!

90 cm - Franhoppningen gick bra! Över förväntan haha! Då stannade han nog ingen gång...
Sen på banan hoppade han 1an, sen rev han 2an och det är han ju väldigt känslig för som ni vet. Därför kunde han absolut inte hoppa 3an sen och stannade två gånger, sen stannade han på 4an. Han var inte framme för skänkeln alls så jag blev lite sur över att han typ ingorera mig men.

95 cm -
Ville stryka mig men de fick jag inte. Framhoppningen gick dåligt. Kom typ över räcket två gånger på 95 cm haha! Sen ville han inte.
Så sket i det.
På banan hoppade han stooort på 1an, och som ni vet så klarar han inte när det bli så och därför skulle han stanna på 2an, då blev jag lite arg på honom. Sen hoppade han den och sen stanna han på 3an. Då utgick jag istället för jag ville inte bråka mer med honom. Det är varken kul för mig eller honom när det blir så. Det ska ju vara kul att tävla, inte så att jag behöva tvinga honom när han ändå säkert gör sitt bästa.

Så vi får helt enkelt träna mycket banor, och övningar som stärker hans självförtroende. För det mesta sitter mentalt i honom, och det är ju inte jättelätt att träna bort, men vi får väl göra det bästa vi kan!
Nu vet jag iaf varför han stannar, inte för att vara dum (som jag trott lite ibland), utan för att han är osäker.
Min älskade lilla (stora) Appe.

Så nu ska vi träna för fullt!!! Ser fram emot att träna och träna och sen få resultat!

Lovisa lägger upp bilder sen! Blev inte så många...

2011-05-21  13:12:48

Turkos & röd


Kavaj Animo Pannband Swarovski Boots Professionals Choice
Stövlar Tretorn Hjälm Charles Owen Schabrak Scapa Stigbyglar JIN

Alexandra bad om den kluriga kombinationen rött & turkost och så här blev det! Det blev faktiskt betydligt snyggare än vad jag trodde att det skulle bli, för först tänkte jag bara att det skulle bli fruktansvärt, haha. Valde att ha rött på ryttaren och turkost på hästen, för att få en röd tråd genom outfiten. Hade jag varit mer vågad än vad jag är och haft en fräck ponny (läs: CI, haha) hade jag absolut kunnat testa det här! Någon som blev sugen?

Glöm inte att önska fler outfits, har just nu tre på lager och det är röd, mörkblå & silver samt att jag ska göra en outfit åt Mathilda & hennes fina ponny Spirit!
2011-05-21  13:05:07

Gårdagen - Alcameras Peu de Choix & Millie Me

Hade hand om ponnybebisarna i går också, longerade Pottan och skrittade en sväng på Millsan tillsammans med Jennifer och Nimra. Pottan skötte sig fantastiskt bra, han brukar ofta vilja komma in till mig men i dag sprang han på så fint! Han har verkligen bra gång, den lille, syns att pappa är storhäst. Ska bli kul att se honom löshoppa nästa vecka!

Skrittade ut utan ledare på Millsan för första gången och det gick faktiskt jättebra, tillsammans med trygga Nimra var hon precis hur cool som helst. Hoppade i diket för en skåpbil men i övrigt gjorde hon precis alla rätt. Det enda dåliga är väl egentligen att jag känner mig så stor på henne, hon är ju trots allt bara C-ponny...

Efter att vi ridit släppte vi ut Pottan tillsammans med Balou, Niko och Calle i en av de större hagarna, snacka om stolliga hästar! Man verkligen ser hur glada de blir över att få komma ut i en större hage tillsammans. Vårkänslor!
2011-05-21  12:56:25

Gårdagen - Nikolas

Skuttade lite i paddocken med Niko i går, hade egentligen ingen riktig plan utan hoppade det som stod framme. Tanken var egentligen att bara rida dressyr, men han var så fruktansvärt loj och okoncentrerad att han behövde få nåt att fokusera på. Dessutom var han inte hoppad på nästan en vecka, så det var bara bra.

Hoppade inte så mycket, 15-20 minuter kanske. Jobbade hörnpasseringar (ruter) vilket är väldigt enkelt på honom då han är lite svajig i bakdelen, så det svåra med honom är egentligen att hålla honom rak mellan hörnpasseringarna. Jobbade lite lösgörande övningar som vi gjort de senaste träningarna, funkade bra då han blev väldigt mjuk och fin och inte alls så trippig som han kan vara.


Hoppade ett litet räcke (70 cm) på volt i båda varven, det gick väldigt bra! Han är så himla rädd om sig utan att för den sakens skull överhoppa sig. Man kan verkligen inte tro att han bara är fyra år.


Gick över och hoppade en liten kombination (ca 80-90 cm) i båda varven, ca 7,5 m emellan vilket är rätt långt. Dels beroende på de låga hindren och dels beroende på att han som jag tidigare nämnt har en ganska kort och trippig galopp om man inte fått fram en ordentlig grundgalopp.

Blev ett litet missförstånd i början och han tog två språng, men sedan flöt det på väldigt bra! Fick verkligen igång en bra galopp i honom, och när man väl får det är han smidig som en katt!


Avslutade med att hoppa kombinationen och sedan fyra språng (17,5 m) fram till ett räcke (90 cm) och sedan åt andra hållet. Det gick super åt båda håll, han var väldigt pigg och låg på mycket och efter sista hindret bockade han lite båda gångerna, så med andra ord får man väl säga att jag fick det resultat jag ville efter träningen = en pigg & glad häst!
2011-05-20  23:21:16

Svart, grön & vit


Stövlar Veredus Pannband Swarovski Hjälm Samshield Schabrak John Whitaker Boots Catago
Jacka Sergio Tacchini Stigbyglar Freejump System Benskydd Veredus Byxor Kingsland

Mikaela ville ha en outfit i färgerna ovan så jag knåpade ihop en sådan lite snabbt. Som ni nog redan vet så är jag ju en sucker for Samshieldhjälmarna, och att man kunde få trimen i grönt var ju kanon i det här fallet! Över huvud taget så är jag väldigt förtjust i den här färgkombinationen, tycker att det är alldeles för lite grönt i ridsportvärlden. Hur som haver så är alla prylarna utom jackan från välkända ridsportmärken, jackan är från Sergio Tacchini men den är så fräsch att den fick vara med ändå!
2011-05-20  21:28:55

Så bra!

I 90 cm clear rounden, förklassen.Och i lagklassen... 95 cm.


Så goa startnummer. I första är det 65 starter, så då är jag ju nääästan sist. Sen i andra är jag i mitten. Det är huuur mycket starter som helst... Jobbigt men men!

2011-05-20  20:45:07

Chockrosa & silver


Schabrak & piké Scapa Pannband Supreme Browband Stövlar Mountain Horse
Stigbyglar JER Boots Catago Benskydd Veredus Hjälm GPA

Josefin önskade för ett tag sedan en outfit i färgerna chockrosa och silver eftersom att det var hennes ponnys färger, och nu är den outfiten klar! Var ju väldigt inne med silver för inte så längesen och det syns ju fortfarande en hel del så det fanns faktiskt en del att välja på.
2011-05-20  20:15:49

Back on track


Hej! Tänkte att jag skulle ta tag i hästbloggandet igen nu när dels hockeysäsongen är över och jag dels äntligen hittat mig en grym liten häst att träna och tävla! Tyvärr händer det inte bara kul saker på hästfronten just nu, men det dåliga orkar jag inte gå in på för tillfället.

Har lite allt möjligt att blogga om, dels så ska ju skärptävlingen avslutas i slutet av månaden, sedan tänkte jag slänga upp någon finn fem fel och så måste jag få klart outfitsen som jag utlovat! Kommer ni ihåg att ni fick önska?

- Chockrosa & silver
- Svart, grön & vit
- Turkos & röd
- Röd
- Mörkblå & silver

De sex nedersta är alltså outfits som jag inte gjort klart än, men de kommer att komma upp så snart som möjligt. Är det någon färgkombination eller något speciellt tema som ni saknar så är det bara att önska på!
2011-05-20  18:15:36

Appen!!

Idag red jag lite runt galoppbanan! Alltid lika roligt. Man kan liksom bara driva och hänga med, och han tar typ 3 språng på hela långsidan av galoppbanan haha!

Han var pigg och glad! Sen var han riktigt mjuk och lösgjord idag, han var som en liten geleklump... Jättekul! Hoppas han är likadan på söndag.

Så fin i sitt träns! :D

Sover han, eller är det en pose?

Idag fick dom gå ut i en ny hage med gräs, och dom ska stå ute under natten... Kan tänka mig att någon kommer vara lite trött på söndag... Men han får stå inne imon under natten iaf. (Ja, dom har varit ute i gräshage några dagar innan detta för att vänja sig.)

Rulla...

Sen dog han!

2011-05-19  19:25:50

Första hoppträningen med Mamsing

I går var det dags för första hoppträningen på fina Madam och det gick verkligen över förväntan! Jag är så himla nöjd, visst blev det några missar men vad kan man begära? Jag har ju trots allt bara ridit henne tre gånger + att detta var första hoppträningen.

Vi värmde upp på volten och gjorde mycket sidvärtsrörelser och red igenom hästarna helt enkelt. Hon blev faktiskt väldigt mjuk och fin till slut och släppte även igenom hyfsat i galoppen! I galoppen värmde vi också upp på volt över en bom.


Första övningen bestod av en supergo serie, trav in - bom - studs - sockerbitshinder - ett galoppsprång - räcke - två galoppsprång - oxer. Hoppade den två gånger på en lite lägre höjd, 80 cm kanske, och hon gjorde det jättefint. Så himla enkel och go, är inte van vid hästar som man bara kan "åka" med på. Det enda men egentligen behöver göra är att ta nån check då och då eftersom att hon kan bli lite väl på ibland. Hoppade serien totalt fyra gånger och upp till 1 m. Blev lite tight ut ju högre det blev, men var man bara noga med att checka av henne innan landningen så var det nemas problemas.


Gick över till lite travhoppning, två bommar och ett räcke på kanske 90 cm. Jag hatar att travhoppa och med två bommar innan blir det svårare än med en bom innan, men det gick faktiskt jättebra! Man får ju inte alls den känslan man får mot ett hinder i trav som i galopp, men det löste sig bra!


Hoppade bara travövningen en gång innan vi gick över till att lägga ihop de båda övningarna. Serien gick bra men sedan lurade hon mig lite mot travräcket och fattade galopp + hoppade av innan andra bommen = jag hängde inte med riktigt...


Fjärde övningen bestod av ett räcke med galoppbom och sedan 22 m/5 språng fram till en oxer. Hoppade linjen 2-3 ggr på kanske 90 cm och det gick jättebra, första gången red jag inte på ordentligt så då blev det sex språng (fast lagom på sex språng) men sen red jag fram henne bättre och då räckte hon ut på fem. Smidig som en katt är hon!


Avslutade med att hoppa en liten bana på fem hinder och sju språng och det flöt på jättebra! Utsprånget i serien låg på 105 cm och resterande hinder låg på ca 90. Hoppade jättefint på alla, kom lite nära på trean och valde att lägga henne på sex språng ut i stället för fem.

Hon är så himla kul att rida den här lilla hästen, i nuläget lutar det åt tävling i början på Juni! Kul att hästintresset verkligen börjat komma tillbaka efter en lite längre svacka :-)

2011-05-18  22:05:45

Hoppträning..........

Ja... Vad ska jag säga... Jag kommer iaf stå för underhållningen på söndag. För så som Appe hoppade idag på vissa hinder... Alltså??? Han ångrade sig typ i luften...

Framridningen gick sådär. Jag är ju sjuk, så jag orkade inte riktigt rida igenom honom helt.

Vi hoppade en serie, med trav in och sen två studs. Ett språng fram till ett räcke, sen två språng till en oxer. Detta gjorde han bra. Inte något direkt sug dom första gångerna, det blev lite kort ut.
Sen när han tog tag i serien så kunde jag lättare ta tillbaka honom så då blev det mycket bättre och inte så kort ut!

Sen hoppade vi ett räcke med två travbommar framför. Gick väl bra. Förutom att han inte har styrka nog att travhoppa högre. Så han var inte jättesugen på att hoppa igenom den övningen. Men han gjorde det. Förutom en gång när jag tänkte att jag kunde åka häst (men jag hade fel, jag får ALDRIG åka häst på Appe, vilket jag skulle vilja lite då och då... Att han kunde göra något av sig själv haha... Vi är lika lata båda två!!) Så då smet han förbi men men.

Sen en linje med räcke in, med galoppbom framför, sen 22 m till en oxer. Gick bra... Tills det blev 1 m. Så kom vi lite långt ifrån, men inte så att han inte skulle kunna hoppa. Men han tvärnitar och smiter iväg... Sen höll han på så några gånger. Sen fick dom sänka. Då hoppade han halvt. Han hoppade men ångrade sig och smet förbi mitt över hindret. Vilket resulterade i att han hoppade in i hinderstöden såklart. Och så rev han upp ett långt sår på bogen... :( Stackarn... 

Sen hoppade vi banan. Jag fick en bana på 90-100 cm inför söndagen då. Serien, gick jättebra, sen drog han iväg med mig....? Sen räcket med travbommar, fast nu utan då, i kort anridning. Sen linjen, klockrent nu helt plötsligt... Han ville väl inte riva sig igen.
Och sist räcket igen fast med lång anridning. Bra igen, fast han rev, så tog det igen och då hoppade han det bra!

Sen fick han gå in i stallet och så tog jag helosan på såret och så fick han lite äpple, min lilla bebis.

Slutsats: Jag kommer skämma ut mig på tävlingen.
Han kändes väldigt på idag, men samtidigt väldigt tveksam vilket inte är bra. Ingen bra kombination!
Men vi får göra det bästa av det.
Han är ju inte tittig så att han stannar, men han kollar in hindrerna väldigt mycket och vinglar, och tänker typ "ska jag, eller inte". Och då måste jag heeeeela tiden visa "du ska" samtidigt som jag måste hamna rätt på hindret för annars vågar han inte hoppa när det är den höjden. Han har knappt styrkan att trampa om (än), och han har inte modet att hoppa av tidigt (än)!

Tror att det finns några bilder... Tog du några Elisa? :D
2011-05-17  18:35:34

Appes tävlingsoutfit.


Veredus carbon gel skydd.
Dyon collection träns.
Equiline chrome schabrak och luva.
Claridge house hoppgjord.
Prestige sadel.
Fårskinnspadd.
Boots.
Sprenger stigbyglar.

Vet att lädret är olika färg... :( Men det är förbannat svårt att hitta snygg utrustning i den färgen som hans sadel är... Får helt enkelt putsa den massor så den blir mörkare. Allt annat läder är samma färg iaf.

Jag hade även hoppast att få mitt röda JW schabrak innan tävlingen (och innan jorden går under) men det verkar inte bli så! Sen vet jag inte om jag har lagschabrak i lagklassen sen. Ingen annan skulle tydligen ha det... Dom är la för dåliga som dom har inte fått något... Haha. Det är är ett sånt här isf, fast det står Alingsås RS på också.


Tycker ni jag ska byta ut pannbandet på tränset?

Jag vet inte alls... Eftersom att pannabandet verkligen hör ihop med nosgrimman så kanske det är snyggast att ha det så, det ser ganska bra ut liksom, stiligt haha.
Dom enda bruna pannbanden jag har är ett guldigt OS, och ett guld, blå OS.
2011-05-17  17:25:18

Tävlingsoutfiten!


Speed Air hjälm.
Animo skjorta.
John Whitaker kavaj.
John Whitaker ridbyxor.
Pioneer stövlar. (Ville ha mina nya för dom är snyggare men... Måste rida in dom mer. Dom är lite föär stela än, och kanske inte är så bra när man ska tävla en häst som överhoppar sig som fan... Då kommer jag flyga!)
Racesafe ridväst.
2011-05-17  15:43:14

Fan va surt...

http://existenz.se/out.php?id=34449

Jaha... Verkar som om att Appe tävlingsdebut aldrig kommer bli av...
Det var ju lite synd... Haha.
Var jorden tvungen att gå under precis en dag innan?!


2011-05-16  23:02:05

Markarbetesträning


Markarbetade med Madam i dag och det gick verkligen super, det var ju faktiskt första gången jag "hoppade" henne och blott andra gången jag red henne, så jag är hur nöjd som helst. Efter förra gången kände jag verkligen att hon nog inte var nån häst för mig, men efter i dag... Åh, så go! Förstår verkligen vad det är som Heidi ser i den här lilla pärlan!

Vi var bara fyra (jag, Annie, Emma & Berit) som tränade i dag, så det var jätteskönt. Hon gick faktiskt mer eller mindre klockrent från första början och det kändes som om jag hittat knapparna rätt bra. Värmde upp med mycket hörnpasseringar (ruter), skänkelvikningar och andra sidvärtsrörelser vilket passar henne väldigt bra.

Värmde upp i galoppen över två små sockerbitshinder, skönt med en häst som tar tag i även sådana och inte bara springer. Sedan hoppade vi faktiskr bara en övning till, åt båda varv och kanske 4 gånger i varje varv. Skönt att verkligen finslipa övningar ibland, för det stämde bara mer och mer och sista vändan var helt klockren!

Problemen vi hade i början bestod av att man i princip bara behöver tänka på nästa hinder för att hon ska vända, så man fick vara väldigt noggrann med att rida ut vägarna osv, för det var ju tight som det var. I övrigt stämde allt bra i alla fall, vi fick mycket beröm och jag känner att jag verkligen trivs i sadeln på henne :-)
2011-05-16  18:00:58

Ledsen i ögat.

Sjuk som bara den. Så det blir ingen markarbetsträning för mig idag. Åhhh :(
Men jag har alltid annars tränat när jag är sjuk, men på senaste tiden har det ALLTID blivit halsfluss om jag ansträngt mig med förkylning och ont i halsen. Därför tänkte jag spara mig tills tävlingen!! Smart va?
Fast jag kommer ändå hoppträna på onsdag, men denna träningen var inte lika viktigt!

Så nu ska jag försöka komma på något roligt att skriva om ist för träningen.
Just nu står det still, men jag återkommer!

Så tråkigt att denna vackra ponnyn är utdömd tycker jag... Fina Ilona

2011-05-15  22:09:50

Rolig vecka!

Jag ska faktiskt rida Appe hela 4 gånger denna veckan om det blir som jag planerat! Inte illa! :D

Måndag: Kanske rida Appe, vet inte vilken häst jag får. Ska rida i en senare grupp, för jag ska jobba ganska länge. Så jag vet inte vilken häst jag får, men det kan vara Appe! Karin är ju jämt så snäll, så hon kan vara det nu med tycker jag! Uteritt också kanske!

Tisdag: Inget stall...

Onsdag: Hoppträning med Appe!

Torsdag: Hjälpa till på clear rounden tror jag! Tänkte vara med, men hoppträning på onsdagen och tävling på söndag kanske blir för mycket för lille Appe, så jag avstår!

Fredag: Rida igenom Appe lite, göra han lite mjuk och fin så jag slipper det på söndag haha! Och så att han inte vilar två dagar innan tävlingen!

Lördag: Fixa broddhålen, städa och lägga strö i transporten (den är inte använd på ett halvår nu så, lite sketen kanske...), duscha Appe, packa alla grejer, putsa, fixa mat och hö.

Söndag: Tävla!!! :D

Hur gör ni när ni har fixat broddhålen? Broddpluppar funkar ju inte...
Jag brukar ta en svamp och riva sönder och krullar ihop den och sätter i hålet och så fluffar den upp sig!
Men finns det några andra smarta grejer tro?

Herkules kommer aldrig sluta förvåna mig över varför han aldrig river!?

Mina broddar är enorma också... Appe kommer ramla haha! Och så hoppar man fram på grus i Essunga, det är dåligt... För det känns obehagligt att hoppa med så stora broddar på grus (tycker jag). Så har man en gräsbana, borde man ha gräs på framhoppningen också!
2011-05-15  19:40:16

Hästar som chillar.

Hästarna i sin hage... På sommarn öppnar dom upp den på två olika ställen så den blir större... Så långat man ser på bilden till höger och ännu längre, alltså upp bakom trädena där på kullen. Sen åt andra hållet är det ännu större än det.... Tar säkert 40 min att gå från ena änden till andra.

Lille Artax. Så söt... Han ville att jag skulle plocka gräs till honom, så det gjorde jag.

Men då kom Challe och skulle äta upp både gräset och Artax. Och sen skulle han posa.

Åh, min lilla bebis!!!
2011-05-15  19:31:36

Förlåt!

Skäms över hur jag uppdaterar varje helg. På vardagarna är det iaf lite mer uppdatering. Men på helgerna så har jag fullt upp. Eller inte fullt upp jämt, men jag sitter knappt vid datron på helgerna.

Idag hade jag stallet på morgonen och förmiddagen.

Mockade...

Fixade Appes vatten...

Appe äter mest i världen... Skulle man väga detta skulle det väga typ... 5 kg?

Appe äter inte lite hö...

Sopat och klart!
2011-05-12  22:23:15

Ridpass - Framridning.

Nu rider jag för det mesta för tränare, vilket gör min hjärna lite lat när det kommer till att jag måste planera och lägga upp ridpass själv. Vilket inte är så bra. Men jag börjar oftast likadant när jag rider själv.

Jag skrittar fram 5 minuter på långa tyglar, sen skrittar jag på korta tyglar också. (Uppvärmingen gör jag efter väder också, är det kallt ute skrittar jag lite, sen travar jag fram längre på lite halvlånga tyglar, för hästen får fortare upp värmen om den travar än skrittar (min åsikt) och är det varmt skrittar jag på långa och korta tyglar lite, sen börjar jag jobba hästen i traven direkt.)

Jag kollar oftast av sidorna med en liten ABC-övning.
A - Ställer nacken på hästen
B - Böjer hela halsen på hästen
C - Med hästen böjd och ställd så flyttar man undan den för skänkeln
I skritt och trav.
Funkar jättebra för att få hästen lite loss från början.

Sen när jag börjar trava ordentligt så gör jag övergångar från trav-skritt-trav. Och en del halter, halvhalter, och ryggar ibland.

Ungefär så rider jag fram, sen rider man ju fram olika till hopp och dressyr. Till hoppningen vill man ju ha fram hästen mer och ha den kvick på hjälperna. Det vill man väl till dressyr med men ni förstår...2011-05-12  20:26:10

CR och nya skor.

Idag fick Appe nya skor. Han ömmade inte alls så som förra gången utan kunde gå lektion. Jag kollade när dom red, och hon på Appe ramlade av, hehe. Han hoppa lite konstigt på ett litet hinder och då flög hon av, hehe.
Men han har blivit så fin! Eller finare! Han har fortfarande liten rumpa. Han är liten över hela bakdelen, och ser därför ut som om att han är jättestor fram...

Bra med nya skor iaf! Då blev jag glad! Och Appe med, bra tajmat så det blir ganska nya skor att brodda iaf, det underlättar alltid. Hoppas bara det var broddhål i.... Ibland har jag vart med om skor som vart utan, så jag fick tävla utan broddar bak en gång, för där fanns inga hål... Så nu blev jag nervös för det... Måste kolla det på söndag.

Sen sålde jag fika på clear rounden. Alltid lika roligt haha! Ska nog starta ett café.

2011-05-10  18:07:07

Fråga...

Vad menas när man säger "för kall i benen vid hoppning"?

Har hört några säga såhär, men jag jag fattar inte vad det betyder och det finns inte att hitta på google heller!
Känner mig rätt efterbliven, men om jag inte frågar så får jag ju inte veta heller!

2011-05-10  17:32:36

Världen är liten ibland!

Så roligt med en lite större blogg så att man kan få kontakt med så många människor! Typ Appes ägare fick jag ju kontakt med för hon hittade min blogg. Och nu hon som äger ett föl till Madam! Haha! :)

Jag har ju berättat om att Madam har haft ett föl och nu har hon som äger hennes föl hittat hit! Så roligt! Jag har ett tag försökt hitta bilder på Madams föl men utan resultat! Kanske man kan få se nu ;)

Och jag kan ju svara på att Madam är en väldigt trevlig häst som älskar att hoppa! Hon är smidig som en katt och hur cool som helst att hoppa med!

2011-05-09  23:24:16

Tävlingen

Jag SKA ta tag i tävlingen, men för att ge mig lite space så förlänger jag tävlingen till sista maj, hoppas att ni överlever. All kontakt med mig tas via lovicious.blogg.se, för just nu håller jag inte till här. Hoppas att min ork att blogga/min ork till allt som har med hästvärlden kommer tillbaka, för just nu är jag bara allmänt less på det, kan bero på att hockeysäsongen är inne i sin slutsport - med andra ord blir det antagligen bättre när allt är klart med hockeyn :)
2011-05-09  23:22:03

Madamsing

Hej igen, det var inte i går, haha. Har ni saknat mig? I dag red jag Madam för första gången (well... Jag har ridit henne typ en gång tidigare, för tre år sedan och i max tio minuter) och det kändes ju bra att äntligen få det gjort eftersom att hon är min tilltänkta blivande tävlingspolle fram tills jag hittat mig nåt eget. Vi red på gräsbanan för första gången i år och det var supervarmt... Jag har nog aldrig varit så trött som jag var efter det här passet, mamma fick ta Madam för jag var verkligen helt slut... Hade knappt ätit nåt på hela dagen så jag var bara tvungen att sätta mig ner och klunka vatten i mängder.

Själva träningen då. Det gick bra! Eller ja, det gick okej. Är långt ifrån nöjd, men för att vara första gången så får det väl vara godkänt. Hon var fruktansvärt stel och när man väl kom åt henne blev hon rätt trög, men annars så var hon helt okej. När det väl stämde så kändes det bra och förhoppningsvis så blir det bara bättre nu.

Vi jobbade skänkelvikningar, volter och galoppfattningar. Fattningarna gick super och volterna var okej men i skänkelvikningarna var det rätt orytmiskt. Ja, ja, det kan som sagt bara bli bättre och jag hoppas att det kan komma nåt verkligt bra ur det här. Tänkte skriva ett inlägg emd lite målsättningar osv. längre fram.
2011-05-09  23:08:01

TDB


Bara jag som tycker det är grymt bra med tävlingsdatabasen? Allting är så enkelt och lätt. Man lägger in pengar där så betalas tävlingarna bara sådääär. Man behöver inte ha licens på ett litet kort längre, utan det finns bara där...
Hur lätt som helst att söka tävlingar och jaa... Dom har samlat allt på ett ställe och man behöver inte gå in på 15 olika sidor för att anmäla sig, hitta tävlingar, förnya licens och allt de där!!! Så smidigt!

STOR FET HISS TILL TDB.
2011-05-09  22:47:10

Skötsel... Igen.

Mockningen är jag också alltid väldigt noga med och tänker alltid när jag är klar "skulle jag själv kunna sova här?"
Uppe på Alingsås RS står hästarna på något nytt... Pellets... Aldrig sett innan, men hört om det. Men det är som pellets först, sen så smular det sig.
Och så ska det bli bädd också.

Det är iaf lätt att mocka i för det är så litet så man får verkligen bara med sig bajset och inte mycket annat. Så det bara rinner av haha! Och så tar jag bort kiss, där man ser att är en pöl. Men jag gräver inte upp hela bädden liksom. Sen så jämnar jag ut och drar med grepen som en kratta typ så det ser jättefint ut sen!

Om hästen har vattenhink ska den göras rent varje dag!!! Jag tänker "skulle jag själv vilja dricka detta vattnet?"
Varje gång jag kommer in till Appe så ligger det strö, hö, lusern, havre och hippo i hans vattenhink... Så då fixar jag ju det, men dom som jobbar i stallet (3 gamla gubbar) verkar slarva med detta. Och tar liksom bara en vattenkanna och fyller på när det är tomt eller halvfullt.

2011-05-09  21:05:09

Dressyrträning på gräsbanan.

Kadoor: Han va seg och inte så himla samarbetsvillig. Galoppen var helt okej, och traven blev bättre i slutet. Men jag hade ganska mycket i handen och fick bära upp hela hästen. Sen var det ojämt underlag på gräste så han snubblade och hade sig. Inte hans fel, men man tappade koncentrationen och formen när han snubblade iväg.

Vi gjorde skänkelvikningar och volter i traven. Sen i galoppen jobbade vi galoppfattningar och volter. Gjorde lite bakdelsvädningar och halvvolter också.

Pablo: Samma som vanligt. 25 min skritt, 5 min trav.

Red i mina nya stövlar idag för typ tredje gången. AJ!!! Har tänkt att ha dom i Essunga så får se till att rida in dom ordentligt nu...2011-05-09  20:58:18

Tävlingstermin.

Har planerat in en del tävlingar som jag och Appe ska åka på nu! =D

Dom med röd prick framför är inplanerade!

Blir varannan helg nästan, och ett litet uppehåll under juli då jag jobbar, och Appe är på sommarbete.
Ska bli kul! Ser verkligen fram emot denna tävlingsterminen!

2011-05-09  13:25:22

Hmm....

Ääääsch.... Jag vet ju att jag är liiite bättre än alla andra men alltså, vara med i Häst & Ryttare för det liksom ;)

Hahaha tyvärr är det inte mig det handlar om, men det kunde gjort :D hahah!

2011-05-08  22:28:30

Lite bilder på inköpen.

Min katt tror att han också är köpt i Ullared eller något i den stilen... Ivägen är han iaf!

Bild utan katt... Glömde ta med svettskrapan på bilden.

Fina skydd!

Fleecetäcket.

Stalltäcket. Jävligt dålig bild, precis som alla andra. Men på denna ser man ju inte vad det är!

Nu fick ni iaf en liten inblick i vad jag köpte! Inte alls mycket, fast det kostade mycket ändå! Köpte ju annat till mig också, men det får ni läsa på rathed.blogg.se.
PS. Det går mycket dåligt för mig att läsa era bloggar! :( Helt vitt på varenda blogg... Får ju lite blogg-abstinens nu! Vissa bloggar funkar men andra laggar totalt. Denna också. Inläggen verkar inte komma upp. Jag kan inte godkänna kommentarerna och inte kommentera... Rättare sagt... Det finns inga inlägg att kommentera... Fattar inte vad som hänt och jag hoppas verkligen att det inte är blogg.se som ska börja strula igen för då dör jag!!!

2011-05-08  20:24:04

Shopping!

Idag var jag på Ullared! Blev liiite grejer till Appe.
Ni ska få bilder sen, men nu skriver jag bara upp det! Måste packa upp och så! :)

- Stalltäcke/thermotäcke 200g.
- Fleecetäcke.
- Transportskydd, riktigt snygga!! Från Jacson.
- Boots.
- Gummiband, såna där som alla säger att dom inte kan gå söner... Så vi får väl se!!
- Svettskrapa
- Pälsglans

Tror inte det var så mycket mer! Har vart bättre utbud när jag vart där innan! Fanns inga transporttäcken... Buhu.

PS. Det funkar inte att läsa andras bloggar, era kommentarer eller något! :O Döööör...

2011-05-07  23:39:21

:(

http://hastnet.se/hastmarknad/sok/annons.php?aid=478793

15 december åkte han till sina nya ägare... Nu 5 månader senare är han till salu igen.
Jag dör... Stackarn... Detta förtjänar han INTE.

Min finaste bästa ponny. Herkules
Åh... :'''(2011-05-07  02:39:21

Vad tror ni?

Kan en häst fästa sig vid en viss människa? Kan en häst tycka om en viss männsika? Kan en häst älska en viss människa?

Vad tror ni?


Jag har faktiskt ingen aning...


2011-05-06  00:16:04

En sak som skrämmer mig.

Idag var det ju clear round, alltså en massa männsikor runt omkring. Och dom ställer sina transporter på parkeringen som ligger precis vid galoppbanan.

Jag hade ingen aning att jag skulle rida Appe idag. Så jag tog bara på mig ridstumpor och ridskor (rider annars alltid i chaps eller stövlar) en stor luvtröja och så lite mysigare klädstil än vanligt. Och såklart inget träns, schabrak eller skydd till Appe. Utan han fick gå med sina ridskolesaker.

Och Appe sprang där och slängde med huvudet och klarade knappt av att hålla sig till traven utan ville galoppera hela tiden. Och vi hade ju en publik då, de flesta på parkeringen som var med som hästskötare och annat satte sig i sina solstolar och kollade när jag red runt där.

Att dom kollade på mig trodde jag var enbart för att det såg ut som att jag inte kunde rida och det gjorde inte saken bättre att jag hade svart träns och brun sadel. Ett tråkigt schabrak och strykkappor fram och blå bakskydd. JAG SKÄMDES. Att min utrustning kan påverka mig så mycket! Hade jag åtminstonde haft stövlar, ett brunt träns och lite finare skydd och ett fint schabrak så hade det inte alls känns hemskt att rida förbi dom med min brötiga häst. Sen att han är lite smalare och mindre musklad än alla andra hästar kändes inte heller bra. Men varför?

Jo, för att hästfolk är så jävla snabba med att dömma av! Dom kanske tror att det är jag som inte ger min häst tillräckligt med mat, att det är jag som ridit så kasst att han ser så tanig ut. Att jag har så fula skydd. Man vet ju inte vad dom tänker?! Så himla snabbt dom dömmer av någon som rider är sjukt. Jag är kanske likadan själv. Ser jag någon med en undernärd häst så tänker jag ju "ge din häst mer mat förfan" men vad vet jag om det egentligen??? Dom kanske precis köpt den från någon som inte kunde ta hand om den ordentligt, och gör allt för att få den att öka i vikt?

Sen blir man ju bedömd över vad man har för utrustning. Har man dyra och fina saker så är det okej. Men har man lite mindre fina saker, så är det inte bra. Då är man sämre än alla andra. Asså man får passa sig jävligt noga vad man har för utrustning här i hästvärlden, och vad man har för häst. Man blir dömd efter hur det ser ut för just den dagen. Att jag ska behöva skämmas för att jag rider runt på en smal häst. Dom vet ju ingenting egentligen, men man kan ju inte gå fram och berätta. Men jag vet nog allt vad dom tänker.

Hästfolk har förutfattade meningar om allt, och dom skrämmer mig. Dom dömmer en så fort. Deras blickar följer en och man känner sig illa till mods. Folk är så märkesfixerade att jag knappt vågar rida runt med ett schabrak från hööks längre, för då blir man dömd utefter det. En smal häst... Ja, då blir man dömd på det sättet. Eller om man har en för liten ponny, då blir man dömd på ett annat sätt. (Det kan ju liksom vara en ponny hon rider till för att dens egna ryttare är för liten och ponnyn är dum, man vet ju aldrig bakgrunden, ändå tar man alltid och dömmer det värsta utan att tänka ett steg längre)

Fördomar och allt. Märkesfixering. Förutfattade meningar. Tror alltid man vet allt om ett ekipage bara man ser det 2 minuter. Man blir ju rädd.

Nu blev det ett väldigt rörigt inlägg och jag ville egentligen få fram det där med att om hade jag haft fina saker till mig och Appe idag hade jag vågat rida förbi dom helt lugnt utan att bry mig. Har jag snygga grejer får jag ett bättre självförtroende och därför så kan det gå lite halvdåligt, vi ser ju ändå snygga ut liksom. För att folk är märkesfixerade så vågar man ju knappt rida runt med något annat som inte är något dyrt märke. Har jag dyra saker, så ökar självförtroendet på mig... Är inte det lite fel egentligen???

Man kan bli bedömd utifrån bilder också. Typ om någon ser denna bilden på mig som första bild av mig överhuvudtaget, så kommer den männsikan säkerligen få en dålig bild av mig och dömmer mig att jag är en dålig ryttare som inte kan få hästen att hoppa.

Jag hatar att bli dömd på 1 sekund. Jag är rädd för hästfolk. Hahaha!

Nu får jag sluta vela, det blev ett väldigt splittrat inlägg detta, men hoppas att någon fattar vad jag menar!

2011-05-05  23:19:51

Skötsel....

Den dagliga skötseln av hästen tar jag på stort allvar. Jag är ingen sån som bara för att hästen har täcke så behöver jag bara dra av snabbt med en borste liksom.

Jag borstar alltid ur manen, pannluggen och svansen med en svansborste. Då ska det vara pälsglans i svansen så man inte behöver dra av hela svansen. Och om hästen har onödigt lite svans så gör jag med en rotborste och tar bort smutset bara. Men Appes svans är jag noga med att den ska vara utborstad innan varje träning!

Sen tar jag bort med piggborste där det behövs, kissfläckar, lera osv. Sen med rotborsten, och då kollar man igenom hästen samtidigt, kollar så den inte har sår, känner lite på den osv. Sen kratsar jag hovarna och kollar skorna, kollar alltid benen också osv. Sen tar jag fram ryktborsten och borstar i ansiktet, Appe älskar det och dör typ. Sen tar jag även fram ryktskrapan och ryktar hela hästen.

Detta gör jag varje gång innan jag rider, och alltid med god tid, för detta tycker jag är en viktigt del av allt. Att hästen ska vara välborstad. Både för blodcirkulationen, pälsen och för att man får så mycket bättre konatkt med hästen om man tar sig tid att borsta den varje dag, man skapar ju inga bra relationer genom att bara rida på den. Utan man ska även umgås redan på marken och vara vänner!

Jag tycker iaf att det är en jätteviktigt del i allt. Slarva inte, ta er tiden att borsta och pyssla med era hästar varje dag! Det förtjänar dom ;)

2011-05-05  22:55:58

Jag har hittat min bästa.

I mina ögon är han den finaste hästen i världen. Han har verkligen fångat mitt hjärta utan att lämna en enda liten bit över till annat. Jag är helt såld. Han gör mig så lycklig. När jag går in i stallet och ser han stå där i boxen så pirrar det till i hela kroppen, ett lyckorus. Han är verkligen något alldeles speciellt för mig. Ni kanske bara ser en tråkig och smal häst men i mina ögon är han den vackraste och underbaraste hästen man kan se. Jag älskar dig, AppeDu är allt jag nånsin önskat
Du är allt jag nånsin drömt
Du är den som får mig minnas
alla drömmar jag har glömt
Och du är den som får mig hoppas
Du är den som får mig le
All min kärlek får du bära
hela livet vill jag ge

För du är där när ingen ser mig
Du är där när stormen yr
Du är där när natten skrämmer
Och du är där när dagen gryr
Jag vill alltid ha dig nära
när som åren växt till år
Och vad livet vill oss lära
är att framtiden är vår

Vad som än händer
är det alltid du och jag

2011-05-05  21:44:43

Dag 10

Mina drömmar.

Dom känner ni ju till så väl! Att kunna köpa en häst såklart. Appe skulle jag gärna vilja köpa

Att kunna köpa Appe och tävla 140 cm iaf minst. Jag har ingen aning om han är kapabel till det men det skulle jag kunna tänka mig att han är. Det skulle vara perfekt! Fast jag skulle vilja ha Appe även om han bara kunde gå 110 cm som högst. Bara det går att tävla överhuvudtaget, man älskar hästen och trivs bra med den, och att allting är kul och att man ser fram emot att åka till stallet, och att man blir lycklig av sin häst. Så skiter jag i höjden egentligen. Eller jag vill ju tävla minst 140 cm har jag som mål, men då får jag väl köpa mig en till höst i framtiden då! Jag har inte bråttom att komma dit, det får ta tid! Jag är bara 19 år, så jag har all tid i världen!

Jag önskar jag kunde skriva: "HÄR ÄR MIN ALLDELES EGNA HÄST APPE"
Jag skulle vilja det så gärna. Och det är inte omöjligt!
2011-05-05  21:31:45

Dagens ridpass!

Pablo - Det är fortfarande 25 min trav och 5 min skritt, och det gick bra. Han har vart väldigt seg men idag var han mer vaken och i vänstervarv hade han en himla fart för att var så farligt när det blåste så!

Appe - WOHO! Jag blev så glad när Marita frågade om jag ville rida Appe idag! :D
För våran del blev det att rida runt galoppbanan. Han var laddad! I traven slöngde han med huvudet HELA tiden. Och jag fick bara sitta där och gå med på det för det spelade ingen roll vad jag gjorde han skulle slänga med huvdet mot alla odds. Så blev några varv i trav i båda varven sen fick han äntligen galoppera, då tog vi först tre varv i höger och sen tre varv i vänster. Jag la upp han i en stor galopp så han skulle få länga ut, eller jag och jag... Han klarade det rätt bra själv. Vissa gånger blev han lite för vild och körde sitt egna rejs, men jag litar på honom så han fick busa av sig lite. Dom måste ju får göra det också ibland! Jag satt bara och skrattade för att han var så glad, det smittar verkligen av sig! Så efter det så kunde han trava av fint i en låg form utan att slänga med huvudet. Sötnosen

Sen sålde jag fika under clear rounden, gick riktigt bra haha! Brukar inte vara så mycket folk som köper men idag verkade det populärt! Sen byggde vi bort. Så fick jag en fribiljett till en clear round! GÖTT! Den ska jag slösa på mig och Appe.

2011-05-04  23:44:39

NU JÄVLAR!!!

Äntligen!!! :D Som jag har längtat och det gick fortare än vad jag trodde! Hade som mål i september men nu blir de snabbare än tänkt! Är så laddad! IIIIIIIIIIIH :D
Sen hur det går vet jag ju inte, haha men vi får hoppas att det går bra! :D Bara 90-95 borde jag väl kunna styra runt honom på tycker jag.
Jag satsar ju kanske inte på vinst eftersom att det är hans första tävling och han är bara regelbundet hoppad sen typ februari så! Det blir bra träning för honom. Och det ska bli så jävla kul!

Liiite nervös är jag med tanke på att jag och Appe aldrig hoppat en bana på ens 90-95 innan som gått vidare bra, och dom har vart korta. Och det är bara en hoppträning kvar. Men det känns som om att han kan klara hoppa runt det ändå, det är ju på gräs och då får jag upp galoppen bra och han hoppar ju 1 m klockrent annars på hinder och övningar, bara inte på banor just haha! Vi får se helt enkelt! Det kan skita sig totalt eller så kan det gå suveränt, men man måste ju våga testa för att få veta!


2011-05-04  22:47:06

Nu vill jag läsa era bloggar!

SÅ SKRIV ERAN BLOGG! =D


2011-05-04  22:19:41

Bilder från träningen.

Lite bilder från när jag red fram fick jag iaf! Av Emmy som bloggar på www.ponnyysidan.devote.se.
Tack så mycket!

Nu var detta inte så jättebra bilder, men det är ju alltid svårt att fota inomhus om man inte har någon himla elitkamera! Jag är iaf glad, detta är ju bättre än inget! ;)

2011-05-04  20:58:46

Dag 9

Mitt bästa hästminne.

Mitt bästa hästminne... Har ju hur många som helst.

- Men vinsten med Herkules i våran enda LB.


- Varje sommar jag hyrt Mira har vart bäst!


- Andra LBn med Artax, jääävlar vilken känsla vi fick där! En helt jävla klockren runda! Förutom jag då som glömde vägen men... Vi bortser från det!


- Första gången jag red Appe! Haha ganska komiskt, han var hur smal som helst, stel och seg. Sur i boxen, Kunde bara gå i superlåg form, orkade inte bära sig i högre. Kändes som att sitta på en häst på 30 år. Men jag såg bortom allt det där och jag blev helt förälskad! Marita sa: Vad tyckte du då? Jag: *Mållös* Han är helt underbar! Han ska bli min tävlingshäst!
Och se hur det blev ;) Sen dess har jag ridit han hela tiden. Fast nu är han ju piggare, orkar bära sig i en korrekt form (nästan, inte långt ifrån. Lite för låg än, men det kommer, det kommer!). Han är bättre i hullet, och perfekt att rida på och allt, åååh Appe <3

(tyvärr ingen bild från detta)

- Och Herkules när han hade haft en period när han bara stannade hela tiden, och så tog jag med honom på en tävling utan att ha ridit honom på jättelänge för Ilona blev halt (jag slutade tävla Herkules långt innan detta då, innan han började stanna och allt det). Jag fick ta honom men dom sa att jag inte skulle vara arg på honom om han stannade för han var så osäker. Inte för att han för dum liksom. Men jag gjorde precis som jag alltid gjort med Herkules, han är lite speciell, han behöver massor med uppmuntran och hålla i tyglarna kan jag ju bara drömma om. Jag sa till Herkules: "Nu gör vi de här du och jag, nu visar vi dom att du inte alls är en dum ponny som stannar. Inte med mig iaf, du och jag är bäst, det vet du" Och så går vi in och nollar och leder tills typ sista ryttaren puttar ner oss men. Sen fortsatte jag tävla honom några gånger och vi placerade oss varenda gång, och alla var förvånade över Herkules, men jag vet ju att vi kan han och jag, Heidi och Herkules, så som det alltid skulle vara. Vi hade något speciellt. Min älskade lilla ponny.


2011-05-04  20:31:20

Ännu lite bättre...

Dålig bild, men det är iaf ännu mer skillnad! Lite svett på honom här men men! Han är världens finaste <3

Inte bra att krubbita Appe, inte bra...

Imon ska jag vara funktionär på clear rounden på Alingsås. Får en gratis start på clear round när man är funkis så varför inte ;)

Ska rida Pablo också. Antagligen är det fortfarande 25 min skritt, och 5 min trav...

2011-05-04  20:26:33

Hoppträningen!

DET GICK SÅ BRA! Nu känns det som om att det går bra hela tiden med Appe, men det gör verkligen det! Så skönt, det går verkligen framåt för honom i hoppningen och han har fått ett väldans sug. Vissa gånger kan jag inte ens hålla tillbaka honom! Så söt min lille pojke.


Jag måste vara bäst på paint.

Framridningen gick hur bra som helst. Han var mjuk och fin från början. Red med sporrar idag för första gången och han blev väldigt känslig och lyssnade väldigt bra framåt och segade inte alls ihop som han brukar. Skänkelvikningar satt perfekt. Och ökningarna och samlingarna också.

Vi började med att hoppa på linjen med 22 m när vi galoppera fram med två räcken, och ha olika språng mellan varje gång. Jag red på 5, 6 och 7 språng. Med lite lagom press på han.

Sen hoppade vi volten med en kryssoxer (två kryss som en oxer), med bom innan och efter. Hoppa på volt är ju alltid ganbska svårt med orutinerade hästar och första språnget blev lite hejvilt men sen fatta han direkt.

Sen hoppa vi linjen med 22 m igen fast högre och med en oxer ut nu. 5 ganska långa språng är det. Och Appe satte det varje gång. Hoppade upp till 1 m och han gjorde klockrent! Han drog också som fan men det är bättre än att han står emot så!

Sen hoppade vi linjen med 25 m, fast åt andra hållet eller vad man ska säga. 6 långa språng. Gick bra, Fast här blev det väldigt vingligt men det löste sig ändå. 1 m på dessa hinder också.

Sen kombinationen kvar och den hoppade han verkligen galet bra! Han brukar tveka lite på kombinationer, men nu var jag på honom från början och då var det lätt som en plätt! Han hoppade väldigt väl. Hoppade upp till 1 m på den med. Var hur nöjd som helst, allt gick klockrent och han sög tag i alla hinder.

Sen banan kvar. Volten i vänster varv, till linjen med 22 m, sen linjen med 25 m. Volten i höger varv och sen på kombinationen. Banan la vi på 90 cm ungefär för att han inte skulle börja tveka när han skött sig så bra, så vi gjorde en enkel bana. Linjen på 22 m tog han på 4 språng för han hade en jävla fart haha! Jag var med på det i avhoppet för jag såg att det blev bättre så än att ta tillbaka på 5, för då hade det blivit galet, men jävlar va han flög, jag ramlade typ av! Hahhaa eller hans bakben måste vart i taket för jag flög framåt som en liten vante typ.
Sen linjen med 25 m gick jättefort och inte alls bra, han bara rusa och jag fick inte tillbaka honom så han fick ett litet kort språng på räcket ut. Och detta gjorde honom lite... Osäker? Så han stanna några gånger på kombinationen sen, så vi fick sänka oxern in till typ 70 cm då gick det! Så han är en väldigt känslig herre som inte gillar när det blir fel, därför måste jag verkligen koncentrera mig för att rida så bra som möjligt så att det inte blir några stora misstag för då vill han inte riktigt vara med sen.

Men överlag är jag väldigt nöjd! Han börjar bli en helt annan häst att rida nu, jag litar på honom mycket mer och vet att han kommer hoppa. Och han litar på mig, och hoppar även när det blir lite högre.

Inga bilder tyvärr som vanligt! Känns skit att jag inte har någon som fotar mig :( Då är det inte kul att skriva om ridpasset :/

Gammal bild.
2011-05-03  22:25:40

Förklaring.Svar:
Klart jag kan förklara lite närmare hur det ligger till!

Som dom flesta nog förstått så har jag ingen egen häst. Och Appe och Madam är ridskolans hästar.
Det är bara jag och Lovisa som har möjligheten att tävla ridskolehäst för tillfället, eller det har varit så rätt länge nu.

Jag rider vanlig lektion varje måndag, där jag som dom flesta ridskoleryttare byter häst var fjärde gång. Om jag inte gärna vill ha Appe, för då fixar Karin (min tränare) det. Jag har lite "förtur" på honom kan man säga. Varannan onsdag tränar jag hoppning för Karin med Appe. Tillsammans med enbart privatryttare.

Sen får jag då tävla Appe när jag vill. Och så har jag haft det hela tiden sen ca. 5 år tillbaka fast med andra hästar då. Sen frågar Karin och Marita (ridskolecheferna) ibland om jag vill rida, alltså utöver mina lektioner. Det kan handla om någon uteritt med Karin, att Appe behöver ridas, eller någon annan häst som behöver ridas, att jag får vara med i Maritas (ridskolans andra tränare) "hoppgrupp". Och lite så.
Allt har vart likadant när jag tävlade Herkules, Artax och Madam också. Så ingen av dom har varit mina egna utan alla dom är ridskolehästar och ponnyer. Så

Så för att vara enbart ridskoleryttare är jag väl ändå rätt lyckligt lottad!

Min och Herkules första lokala hopptävling, i början av 2007.


2011-05-03  20:59:07

Dag 8

Min hästs vardagsoutfit.

Appe har ingen vardagsoutfit... Jag tager vad jag haver... Nej, men jag har aldrig samma. Varken skydd, träns, schabrak eller något, eller jo ibland. Så lite svårt att ha en vardagsoutfit då ;)
Och eftersom att det inte är min häst och jag rider honom ca. 2 dagar i veckan så kan jag ju lika gärna piffa upp honom dom få gångerna!

Men en klassiker att träna med är detta schabraket som jag nog använder flitigast skulle jag tro! Och sen har jag ju alltid samma sadel! 

Matchat med detta tränset, och det vita catagoskydden som ni kan skymta liiite.
Det är en ganska vanlig outfit hos Appe! =)

2011-05-03  20:53:13

Alla mina...

Tänkte köra en ny grej nu, och visa "alla mina..."! Idag tänkte jag börja med Alla mina träns!
Ville så gärna visa alla schabrak men jag ska hålla mig tills mitt röda jw kommer! (Om det nu kan tänkas komma någongång... Det är 2 veckor och 1 dag sen jag beställde och betalade in, någon som vet hur lång tid det kan ta? Jag beställde från ponnyprakt. Börjar bli lite otålig...)

Svart pullarträns med röd, blå och vitt os-pannband, och det är inte samma märke på en enda grej i hela tränset... Haha, från början va det ett aachenträns från hööks, men vad jag vet är det bara nackstycket som är kvar samma sen dess, haha. Detta var Madams fulisträns, som användes vid uteritt och oseriös ridning. Ett tredelat sweet iron bett på.

Mörkbrunt aachenträns från John Whitaker. Men ljust guldigt os-pannband. Detta är Appes träningsträns. Och om vi någongång skulle få för oss att tävla dressyr så blir det detta tränset han får ha. Tredelat bett på detta.

Ljusbrunt pullarträns från Schockemöhle. Med guld och blått os-pannband. Detta är Appes fulisträns. Nej, men vi tränar hoppning med det ibland, och sen ska jag ha det när vi rider ut. Detta har jag tvådelat på, som jag faktiskt aldrig testat på Appe, så det ska göras!

Mörkbrunt aachenträns från Dyon. Med sitt alldeles egna matchande pannband på! Detta ska Appe ha när vi tävlar. Har inte vågat använda det än haha, är så rädd om det. På detta tränset sitter ett novabett, som jag också ska testa på Appe.

Svart aackenträns från Cavallo. Med silvrigt os-pannband. Detta hade jag på Madam när vi tävlade eller tränade dressyr. Har ett rakt äppelbett på detta. Haha, alla älskar detta tränset och blir helt galna när jag rider med det typ... Har fått komplimanger för det varje gång! Men det är väldigt fint, med stenarna på nosgrimman. Och det tillhörande pannbandet ser likadant ut, men jag tycker det passar med detta också.

Svart Dyon the difference. Som inte går att byta pannband på... Detta hade jag på Artax när vi tävlade. Och sen skulle även Madam ha det, men jag tävlade henne med mitt svarta schockemöhle träns och med mörkt guld os-pannband som jag tyvärr inte har kvar längre. Varken tränset eller pannbandet, snyft.. Saknar det lite, men fick ju jw tränset ist! Så detta tränset blev lite bortglömt.
Har ett rakt tränsbett på detta tränset iaf.

 

Va detta en jättetråkig idé eller kan jag fortsätta med "Alla mina..."- inlägg?

 

2011-05-02  22:11:07

Träningen...

Dressyrträning idag... Med en d-ponny som heter Texas.
Det gick bajs. Inget mer att säga om det.
Han var typ stum i munnen, för skänkeln... Ja lite halft död nästan kan man säga.
Men han har gått med pessoa typ i flera år och nu har ahn inte det mer och han har ingen känsle kvar i munnen så spelar ingen roll om jag svänger eller nått för det funkar inte. Och han lyssnar inte på framåtdrivande skänkel heller. Och om hästen framför travade, ja då trava han också och jag hade liksom inte mycket att säga till om. Sakta hästen framför av till skritt.. Ja då gjorde Texas det med. Bajs. Det var tråkigt. Stackars stela krake...
Så idag har jag ridit en TVÄTTÄKTA ridskolehäst, och jag är inget nöjd alls :)

2011-05-02  14:30:38

BYTA?

Är det någon som har lust att byta mitt rosa scapa schabrak + luva stl. full. mot något annat tävlingsset schabrak + luva stl. full?

Jag är öppen för förslag!

Kan inte ha kvar mitt rosa nu när jag har röd kavaj! Och eftersom att jag har brist på tävlingsschabrak så...
Och ist för att sälja så kanske det finns någon som har ett tävlingsset dom vill byta mot mitt rosa scapa? ;)


2011-05-01  15:16:09

Ljög precis...

Jag har visst ridit inom 10 dagar. Red ju förra helgen, men det är länge sen det också! Så liiite synd är det trots allt om mig... ELLER HUR?! ;)

Men imon så blir det nog en uteritt iaf... Med Madam eller Appe. Det får vi se! Jag ska försöka ta lite bilder också kanske! För det har inte blivit mycket nya bilder på länge nu.

Hoppas ni hade ett trevligt valborg! Det hade jag iaf, med massa vänner, brasa och lite dricka!

2011-05-01  15:03:57

Abstinens!

Eller vad det heter! haha.

Iaf så har jag inte ridit på 10 dagar!!! Hemskt! Snacka om att jag längtar till imon! Dör ju här!
Ska förhoppningsvis hoppa clear round med Appe på torsdag! Funderar på 80-80 cm typ. Eller kanske till och med 70 cm första rundan. Han har inte hoppat så mycket tävlingshinder och inte en lång bana heller innan med mig... Men vi får se, det ska iaf bli spännande!

2011-05-01  14:54:59

Dag 7

Redskap/utrustning jag inte klarar mig utan.

Hmm... Lättare att komma på "vad klarar jag mig utan"... Eftersom att allt det jag använder dagligen är saker jag behöver och inte kan vara utan. Så listan kan göras lång.

Men en sak som jag älskar och är min favoritpryl måste ju ändå vara hjälmen!
Jag rider alltid med hjälm. Och handlar det om att rida andras hästar och så, då är det ju bara hjälmen jag behöver för då är ju allt annat redan fixat haha! Ne, men jag älskar mig hjälm, för den är snygg, skön, och bra att ha!

Så hjälmen skulle jag nog inte klara mig utan!